Көбінде адамдар жұмыс бабымен, не болмаса басқада проблемалар, болғандықтан, дұрыс тамақтанбайды, ол еленбей келе асқазанның түрлі ауруына шалдықады, Өзі бір ауру басталса, қалғаны соған ілесе беретін сияқты. Адамның қалыпты жұмыс істеуі үшін бірінші кезекте денсаулықты күту керектігін ескермей, бірінші кезекке жұмысты қойып, сонан соң ауру сыр бере бастағанда ғана денсаулығына мән береді. Сондай салғырттық салдарынан асқазан зардап шегуі мүмкін. Асқазан жарасына:
Екі литр сүтке жеті ас қасық зығыр дәнін салып, қайнауға жеткен кезде отты баяулатып, екі сағат қайнатамыз. Сонан соң сүзіп, қайнатпаны бір стақаннан тамақ алдында жарты сағат бұрын күніне үш уақыт ішу керек. Бұл қайнатпа екі күнге жетеді. Емделу мерзімі бір жарым, екі ай.
Екінші әдіс.
Асқазанның кілегей қабығының қабынуына:
Бір ас қасық зығыр дәніне екі стақан қайнаған су құйып, бір сағат тұндыру керек. Күніне екі уақыт: таңертең ашқарынға, кешкісін жатар алдында ішу керек.