Тіс жегісі өркениеттің ең таралған ауруы белгілі. Бұл қуыс жасау үшін эмаль мен дентин еріту арқылы тіс бетінде қышқыл пайда болады. Қышқыл тамақтан кейін тісте қалатын белгілі бір бактериялардың тамаққа әсері кезінде пайда болады. Бұл бактериялар ауыз қуысының қалыпты тұрғындары болып көрінеді және қалғаны мүлдем зиянсыз.

Тамақтың барлық түрлері үш дербес топқа бөлінеді – ақуыз, май және көмірсулар. Олардың ішінде тек тазартылған көмірсулар, хабарланғандай, кариес тудырады,өйткені бұл тиісті бактериялармен қышқылға айналуы мүмкін жалғыз тағам. Тазартылған көмірсулар-қант және ақ ұн, сондықтан олардың барлығы кариес тудыруы мүмкін. Мұндай азық-түлік-торттар, печенье, нан, Джем және тәттілер.

Көмір тістерде ұзақ болған сайын, қышқылдың өндірілуі соғұрлым ұзағырақ болады. Осылайша, сілекей тістерінен дереу шайылатын қантпен шай сияқты тәтті сұйықтықтар тіс жегісінің маңызды себебі емес. Жабысқақ көмірсулар-басты себеп. Өзінің адгезивті табиғатына байланысты ол ұзақ уақыт бойы тістерде сақталады, оның ішінде эмаль мен дентин ерітуге жауапты қышқылға айналады. Кофе және басқа да тәттілер, пирожный, бисквит, АҚ нан және джем-бұл ең алдымен, тісжегінің себебі болып табылатын жабысқақ көмірсулар.

Біздің заманауи диета, белгілі, тазартылған көмірсулар бірдеңе жеп болған сайын дерлік тұтынылатын осындай табиғатқа ие; және тістер осы жағдайлардың әрқайсысында қышқыл шабуылға ұшырайды. Егер тамақ ішудің арасында жабысқақ көмірсулар бар тағамдарды жиі жейтін болса, онда тіске қышқылдық шабуылдар санының тиісті артуы байқалатын болады.  Тәттілерді шамадан тыс тұтыну кариестің пайда болуының маңызды себептерінің бірі болып табылатыны анық.

Read and translate the following words and word combinations.

Tooth cavity, tea with sugar, certain bacteria, to produce a cavity, to be harmless, normal resident, refined carbohydrate, acid production, sticky carbohydrate, to have a snack,    excessive consumption, stagnation areas, adherent nature.

Тіс қуысы, қантпен шай, қуыс жасау үшін белгілі бір бактериялар, зиянсыз, қалыпты өмір сүру, тазартылған көмірсулар, өндіріс қышқылы, жабысқақ көмірсулар, шамадан тыс тұтыну, іркілген аймақтар, адгезивті сипат.

14.

  1. Stagnation-stagnate
  2. Excessive-excess
  3. Consumption-consume
  4. Denture-dent
  5. Sticky-stick
  6. Refined-refine
  7. Resident-residen 

15.Match the two parts of the phrases. 

                             Acid                                                 formation 

                             Sticky                                   carbohydrate 

                             White                                   flour     

                             Excessive                             consumption 

                             Adherent                              nature 

                             Stagnation                                areas 

  1. Choose the definition of these words. 
  2. a)a hole in a solid mass cavity

b)an amount of food , smaller than a meal; sometimes eaten informally between meals snack

  1. c)very small living things, some of which cause disease bacteria
  2. d)a stop of moving or developing; stagnation
  3. e)a set of teeth made of plastic or metal and worm in the month of a person who has lost natural teeth. Denture 

17.

  1. False
  2. True
  3. True
  4. True
  5. False
  6. True 
You May Also Like

Қоғам әлеуметтік жүйе ретінде, дәріс

Тақырыбы: Қоғам әлеуметтік жүйе ретінде Мақсаты: студенттерге қоғам ұғымы, оны зерттеудегі жүйелі…

Медициналық интроскопияның негізгі техникалық құралдары. Фотоэлектрлік түрлендіргіштер

Жоспары: 1.Медицинадағы интроскопиялық және фотометрлік зерттеулер. 2.Фотоэффект Столетов заңдары Эйнштейн формуласы Фотоэлектрлік…

Тістемнің әртүрлі аномалиясы кезінде тістерді орнату

мақсаты Таныстыру: 1. Толық тісі жоқ кездегі жасанды тістерді қою әдістерімен. 2.…

Өнімнің өзіндік құнын талдау

9 ТАҚЫРЫП.  ӨНІМНІҢ ӨЗІНДІК ҚҰНЫН ТАЛДАУ 1. Өнімнің өзіндік құның талдау міндеттері…