Ғылыми жоба тақырыбы:

Өмірлік маңызы бар лактоферрин

Жоспар

Кіріспе…………………………………………………..

Қымыз-еркін даланың зәмзәм сусыны.

Негізгі бөлім…………………………………………..

а. Лактоферрин-өмірлік маңызы бар ақуыз..

/ЛФ-бізге не үшін қажет?/

        в. Биомедицинада қолданылуы…………….

Мақсаты: Қазақстанның биомедицина ғылымы саласындағы қабілеті мен мүмкіндіктерін лактоферрин өндірісі арқылы ашу.

Міндеті: Әлемге әйгілі болар табиғи дәрі өндіру,оны патенттеу.

Тақырып  өзектілігі: Табиғи имунитетті, қалпына келтіріп,оны толықтыра  алатын  әлемде  аналогы жоқ  дәрі  өндіру; оны  әлемдік  нарыққа енгізу. ЛФ-ті әмбебап нәруыз ретінде насихаттау/спорт,тағамдық қоспа, дәрі-дәрмек,косметология/.

 Лактоферрин-қымыз  құрамында табылған лактотрансферрин тобының едәуір жақсы сипатталған мүшесі.Лактоферрин, аты  айтып тұрғандай,<лакто>-сүт және <феррин>-темірден тұрады.Молекулалық массасы 80-83кДа шамасында. Сүт,жас,сілекей құрамында кездеседі.Қызыл нәруыз аталатын бұл фермент –қазіргі медицина ғылымының эврикасы.

        Чудесным открытием современной  науки стал лактоферрин, найденный в составе кобыльего молока.Этот элемент составляет основу жизненной активности и является первичным белком, поступающим в организм новоржденного.

   Traditional  drink kymyz is very good for everyone’s health .Kymyz also known with hospitality and medicinal  activities. Because kymyz would be very nutritious with any grass and  black lead in the mountainous. One of them proteins is- LF.   LF also known as lactotransferrin , is a multifunctional  protein of the transferrin family.

  Lactoferrin  is one of the components of the immune system of the body,it has antimicrobial activity( bacteriocide, fungicide).

Қымыз-ерекше дәмді зәмзәм сусыны ..

     Ол өте құнды, жаралы тәніңе дем беріп,

            жан бітіреді.  

                                              Ибн Рузбихан

       Қымыз- қазақ халқының ұлттық сусыны, ұлт мақтанышы. Ал оның қазақ халқының    дастарханында пайда болуының негізі –көшпенділік. Мал  шаруашылығымен айналысқан халық төрт түліктен сүт пен ет өнімін алып отырды.  Ғасырлар бойы өнімдердің ұзақ сақтаумен өзіндік ерекше қасиетін жоймауды қарастырып, ұрпақтан – ұрпаққа   жалғап келеді, соның  бір дәлелі қымыз.

Қымыз туралы әңгіме болғанда биология ғылымдарының докторы, профессор З. С. Сейітов былай дейді: бұл сусын көптеген халықтарға ерте кезден-ақ белгілі. Оның түп тамыры – сонау скифтерге дейін барады.

Біздің эрамызға дейінгі Ү ғасырда грек тарихшысы Геродот скифтердің бие сүтінен сусын ашытатынын айта келіп, олардың сүт консервілеу құпиясын мұқият сақтайтынын, ол құпияны ешкімге айтпайтынын жазады.

Қымыз құрамындағы дәрумендер

Дәруменнің белгісі Дәруменнің ғылыми

атауы

Дәруменнің  ағзаға тиімді әсері Дәруменге кері әсер ететін факторлар
А
В1 Тиамин Асқорыту және жүйке жүйесіне Азық-түлікті өңдегенде, және ас әзірлегенде
В2 Рибофлавин Тері, шаш-тырнақтарға Күн сәулесі және алкогольден
В12 Кобаламин Жүйке жүйесіне Алкоголь мен сәуледен
С Аскорбин қышқылы Денсаулық сақтауға және дәнекер ұлпаға Шылым шегу және сәуледен
Е Токоферол Торшаларды бұзылудан қорғайды Азық-түлікті өңдегенде, сәуле ауадан
Д Қан мен сүйекке кофейннен

Микроэлементтер жетіспеген жағдайда

Мыс Адамның шашы түсіп терісі бозарады да сүйектері сынғыш келеді
Йод Қалқанша безінің қызметі төмендеп зоб ауруына ұшырайды
Темір Анемия \қан аздық\ және шаршағыштық пен көрудің төмендеуі

Жылқы сүтінің құрамынан барлық микро-макроэлементтер табылады

Лактоферринді қолдану аясы

Балалар тағамы

Спорт

Медицина

Косметология

Тағамдық қоспалар

You May Also Like

Компьютер: польза или вред? научный проект

Проект «Компьютер: польза или вред?»  Автор: учащаяся 7 б класса Градинар  Алина…

Әлемдегі абакус пен есепшот, ғылыми жоба

«Әлемдегі абакус пен есепшот»   Мазмұны: Кіріспе………………………………………………………………………………………8 I тарау Негізгі бөлім 1.1 …

Отанын сүйген ұлтжанды ақын, ғылыми жоба

Ғылыми – зерттеу жұмысы Тақырыбы: «Отанын сүйген ұлтжанды ақын» Ғылыми жұмысты жазған:…

Сандар әлемі, ғылыми жоба

Ғылыми жобаның мазмұны Аннотация ……………………………………………………………………………….. 3 бет Пікір ……………………………………………………………………………………….. 3 бет Жоспары…