Ең үздік ғылыми жоба «Гастрономиялық Алматы» Орындаған: Арын Ақбота, Имашева Дильназ

Мазмұны

Кіріспе…………………………………………………………………………………………………………………………… 3

  • Жобаның мақсаты……………………………………………………………………………………………… 3
  • Жаңашылдық……………………………………………………………………………………………………… 3
  • Күтілітін нәтиже………………………………………………………………………………………………… 4
  • Жобаның мақсаты………………………………………………………………………………………………. 4

Негізгі бөлім………………………………………………………………………………………………………………… 4

  • Гастрономиялық туризм туралы………………………………………………………………………… 4
  • Қонақ үй…………………………………………………………………………………………………………… 5
  • Гастрономиялық тур жоспары……………………………………………………………………………………………………………. 6
  • Прайс лист……………………………………………………………………………………………………….. 13

Қорытынды…………………………………………………………………………………………………………………. 13

Кіріспе:

Гастрономиялық туризм-туризм түрі, оның негізгі мақсаты жергілікті ұлттық дәстүрлер призмасы арқылы қандай да бір елмен/өңірмен танысу. Гастрономиялық туризмді адамдардың тамақ пен сусындардан бірегей және есте қаларлық әсерлерге деген ұмтылысы ретінде сипаттауға болады. Гастрономиялық туризм, ең алдымен, жаңа орындарды зерттеуге және бір туристік пакетте екі рахат алуға арналған: саяхаттың өзі, сондай-ақ жаңа тамақ пен сусындармен танысу. Гастрономиялық турлар мен экскурсиялар, азық — түлікпен және сусындармен байланысты оқиғалар, аспаздық байқаулар мен жарыстар-осының барлығы туристке жаңа орындарға барып, жергілікті немесе аймақтық тағамдардың үлгілерімен танысуға мүмкіндік береді. Аспаздық турлар мен туристік пакеттер аспаздық,гастрономия, жергілікті өнімдер мен тамақ, шарап жасау және пісіру саласындағы үрдістерге байланысты қызметтің кең спектрін қамтуы мүмкін. Түрлі қалалар мен қоныстарға, дәмдеуіштер мен аспаздық сайыстарға барумен қатар, гастрономиялық туризм шарап және сыра қайнату турлары, мейрамханалар мен азық-түлік өндіру кәсіпорындарына бару, кулинария саласындағы кәсіпқойлармен конференциялар және авторлық шеберлік кластарымен басқа да іс-шаралар, сондай-ақ этникалық тағамның дәмін айыру сияқты жергілікті аспаздық тәжірибені қамтиды.

Мақсаты:Алматы қаласындағы қазақ халқының мәдениетіне шолу мен туристтерді онымен таныстыру барынша қызықты, әрі ләззатқа толы ету үшін гастрономиялық тур жасау. Гастрономиялық туризмнің мақсаты-саяхатшыға қоршаған ортаны қарап, тамақтану саласындағы жергілікті дәстүрлермен, жергілікті пісіру тәсілдерімен және жергілікті аспаздық тарихымен танысуға мүмкіндік бере отырып, тамақ пен сусындарды сүйетіндерді таныстыру және дем беру.

Жаңашылдық:Қазақстанда гастрономиялық турлар жаңадан пайда болып жатқан туризм түрі. Дәстүрлі туризм түрлері көп жағдайда географиялық нысандармен танысуды көздесе, гастрономиялық саяхат  ұлт мәдениетімен танысуға, ерекше тағамдарды татып көруге мүмкіндік береді.

Күтілетін нәтиже: ҚР туризм дамуына қалай әсер етеді? Отандық жеке кәсіпкершіліктің, соның ішінде қоғамдық тамақтану орындарының дамыуы, Қазақстандағы туристер ағымының өсуі, еліміздің туристтік имиджинің қалыптасуы.

«Culinary tourism» термині алғаш рет 1998 жылы Огайо (АҚШ) штаты Bowling Green университетінде халықтық мәдениет кафедрасының доценті Л. Лонг адамның басқа да мәдениеттерді жергілікті тағам арқылы тануы туралы идеяны білдіру үшін айналымға енгізілді.

Гастрономиялық туризм-белгілі бір жердің асүйін ішінара немесе толық сынап көруді немесе гастрономиямен байланысты іс-шараларды жүзеге асыруды жоспарлап отырған туристер мен келушілер белгілі бір дестинацияға баратын туризм.

Басқаша айтқанда, гастрономиялық туризм-еліміздің ұлттық ас үйімен танысу мақсатында, өнімдер мен тағамдарды өндіру және дайындау ерекшеліктерімен танысу, сондай-ақ кәсіби білім деңгейін арттыру және оқыту. Бүгінгі күні гастрономиялық туризм туризмнің ең жылдам дамып келе жатқан инновациялық салаларының бірі болды. Туризм жаһандану үдерісіне бейім, соның ішінде бұл процеске Шенген келісімі үлкен әсер етті. Адамдар саяхатта аймақтық ерекшеліктер мен мәдениетке негізделген тәжірибе іздейді. Гастрономиялық туризмді, сондай-ақ, туристерді тарту объектілері ретінде тамақ пен сусындарды дамытуға және жылжытуға бағытталған туризм тармағы ретінде қарастыруға болады.

Туризм жөніндегі сарапшы ЮНВТО Мария Изабель Рамос Абаскальның айтуынша, бүгінгі күні біздің көз алдымызда туристердің қалауы бойынша жаһандық өзгерістер орын алуда.

Гастрономиялық туризмнің пайда болуы мен дамуына бірнеше факторлар ықпал етті:

* тағамға қажеттілік жеке адамның өмір сүруі үшін қажетті физиологиялық қажеттіліктерге жатады және адамның алғашқы қажеттілігі болып табылады (а. Маслоу бойынша);

* халықтың табысының өсуі және тамақтану мен демалуға жұмсалатын шығындардың артуы;

* тамақтану-қонақжайлылық индустриясының ажырамас бөлігі;

* халықтың экологиялық және азық-түлік сапасы проблемаларына алаңдаушылық;

* мейрамханалық брендтерге сән толқынында үздік мейрамханалардың шеф-поварларымен әлемдік танымалдығын сатып алу;

* теледидар аспаздық шоу мен бағдарламалардың танымал өсуі;

* тамақтану мәселелерінде шаршаған халықтың бір бөлігі үшін мейрамханаларға бару әдеті мен қол жетімділігі;

* тамақтану кәсіпорындары мен туристік ұйымдардың әлемдегі гастрономиялық туризмнің зор әлеуеті мен табыстылығын сезінуі.

Туристерді не күтеді?

Қонақ-үй

Maqan Almaty қонақ үйі Алматы қаласында, «Абай»метро станциясынан 2,5 км қашықтықта орналасқан. Аумақта мейрамхана жұмыс істейді. Барлық бөлмелер кондиционер, ойын консолі және жалпақ экранды теледидар бар. Кейбір бөлмелерде демалуға арналған қонақ бұрышы бар, ал терезелер қатарынан тауға немесе қалаға көрініс ашылады. Стандартты жайлылық ішінде жеке жуынатын бөлме. Халаттар мен тәпішке ұсынылады. Қонақтар үшін ортақ лаундж. Жақын әуежай, Алматы халықаралық әуежайы, Maqan Almaty қонақ үйден 12 км қашықтықта орналасқан.

Гастрономиялық тур жоспары:

Гастрономиялық саяхаттың бірінші күнінде туристтер “Гәкку” ұлттық ресторанына сапарға шығады. Ресторанда Жаубүйрек, Іркіт, Шыртылдақ тағамдары бойынша мастер-класстар жүргізіледі. «Гакку» мейрамханасы Қазақ ұлттық асханасының ең танымал мейрамханаларының бірі болып саналады. Бұл мекеменің ерекше ерекшелігі- ескі дәстүрлер мен аспазиядағы жаңа кезеңдердің орынды үйлесімі. Ежелгі қазақ деликатестері мен көшпенділердің классикалық тағамдары мәзірдің колоритті негізін құрайды.Сондай-ақ, ата- бабаларымыздың тұрғын үйін еске салатын мейрамхананың ішкі көрінісін де атап өтуге болады. Даяшылардың ұлттық костюмдері ерекше әсер етеді.

2.2 сурет – “Гәкку” ресторанынан “Тюбетейка” шайханасына дейінгі маршрут

“Гәкку” ресторанынан кейін қазақ халқының шай беру салтымен танысу үшін “Тюбетейка” ресторанына жол тартамыз.

Abay мейрамханасының мәзірі ұлттық тағамдар шынайы рецепт бойынша дайындалған тағамдарды қамтиды. Бұл жерде қаладағы ең дәмді бауырсақтар мен ұлттық асүйдің басқа да игілігі — бешбармақ , қуырдак және сірне.

Аталмыш “Бауырсақ сити” кафесінде туристтерге аспаздар танымал қазақ ұлттық тағамдардың бірі- бауырсақты бірге даярлайтын болады. Одан бөлек ас мәзірінде қонақтарды Шұжық, Жент тағамдары күтеді. Үйдегідей сезінетін жайлы кафе. Ұлттық тағамдар заманауи тағам беру үрдістеріне бейімделген. Мысалы, мұнда қызылшадан иримшикпен ерекше салат беріледі. Қазақ декоры мен авторлық идеяның элементін біріктіретін әдемі интерьер дизайны.

“Бауырсақ сити” кафесінен кейін туристтерді қазақ ұлттық мәдениетін дәріптейтін ресторан-музейді тамашалау жоспарланған. «Тандыр» -бұл Керуен-сарай атмосферасы басылатын мұражай-мейрамхана. Мекеме иелері XVIII-XIX ғасырлардың жинағын қайта құруға тырысты. Ас мәзіріндегі үйреншікті қазақ тағамдарының арасында тандырда дайындалған ер-тоқашты атап өту керек.

Бұл мейрамхананың ерекшелігі- бұл үш деңгейлі және клуб-мейрамхана ретінде өзін анықтайды. «Тау-мерген»- да банкеттер, үйлену тойлары мен халық әдет- ғұрыптарын тамаша өткізуге болады. Бұл жерде ежелгі көшпелі халықтардың салт-дәстүрлері стильді заманмен үйлесетінін байқайсыз.

Прайс лист

Авиабилеттер Қазақстан шекарасындағы бағалар:

6987-43159 тг

Сыртқы рейстер құны:

98000 тг-ден бастап

Қонақ үй 1 күн 27000 тг

Қорытқы баға (барлық 4 күн үшін)

108000 тг

Трансфер 1 күн 1000 тг

Қорытқы баға (барлық 4 күн үшін)

4000 тг

Гастрономиялық тур/ Ұлттық тағамдар білімпазыпен тарихқа шолу/ Аспаздармен бірге тамақ әзірлеу Баға баратын жердің прайс-листіне байланысты. Шамамен, 14000 тг

➔     Гәкку 7000-15000 тг

➔     Тау-Мерген 5000-8000 тг

➔     Абай 10000 тг

➔     Тандыр 6000 тг

➔     Тюбетейка 3500-5000 тг

➔     Бауырсак сити 5000 тг

Барлығы: 158000 тг (авиабилеттер есепке алынбаған)

Қорытынды:

Жоспарланған гастрономилық тур аймақтық туризмнің дамуына, отандық туризм саласының, ұлттық мәдениетіміздің жарнамасы болуына ықпалын тигізуі мүмкін. Бұл жаңа мәдениетпен танысуды, тағамдар алуантүрлілігін ұсынатын ас мәзірін татып көруді қалайтын жандарға арналған тиімді, қолайлы жағдайлар қарастырылған демалыс түрі.

Сауалнама:

Сауалнаманы өткендердің басым көпшілігі жасөспірімдер болып табылады, қалғандары жастар мен ересектер. Жасына байланысты адамдардың жалпы туризмге деген көзқарасы және гастрономиялық туризм туралы білетін ақпарат өзгешеленеді.

Сауалнамада берілген біраз туризм түрлеріне байланысты сауалнама өтушілер Қазақстанда өздері кездестіргендерін белгілеген. Ең кең тарағаны мәдени туризм, яғни толықтай ұлттық ерекшеліктермен танысу. Одан кейін Спорттық туризм, Алматы қаласында бұл тауға шығу туризмі. Осыдан төменірек денсаулық сақтау, эко-туризм, діни туризм. Гастрономиялық туризм соңғылардың арасында, сол себептен осы саланы дамыту қажет.

Жауапберушілердің басым бөлігі гастрономиялық туризмнің ұлттық мәдениет туралы ақпаратты кеңінен тарату үшін маңызды деп санайды. Ал 31%  елімізді әлемдік аренада жарнамалау үшін деп түсінеді.

Сауалнама нәжитесінде жауапберушілердің 69% Қазақстандағы гастрономиялық турдың қатысушы болуға дайын. Бұл отандастарымыздық жаңа туризм түріне қызығушылығын толығымен растайды.

You May Also Like

Ара балы дертке дәрі, ғылыми жоба

Сиырдың тыныс тіршілігі, ғылыми жоба

Тақырыбы: Сиырдың тыныс тіршілігі Зерттеу жұмысымның мақсаты: Төрт  түліктің бірі сиырға деген сүйіспеншілікті…

“Төрт-түліктің бірі-қой” ғылыми жоба

Зерттеу жұмысымның мақсаты: Үй жануарларының бірі қойдың түрлерін ажырата білу Зерттеудегі міндеті:…

ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАННЫҢ ЖЕТІ КЕРЕМЕТІ, ғылыми жоба

Аннотация 2017 жылы 12 сәуірде Қазақстан Республикасының Тұңғыш Президенті Нұрсұлтан Назарбаевтың «Болашаққа…