«Қарапайым лавр жапырағының адам өміріне пайдасы»

МАЗМҰНЫ

Абстракт

Кіріспе.

Лавр жапырағының шығу тарихы

І. Негізгі бөлім.

1  тарау.

  • . Давриннің фармакологиялық қасиеттері

ІІ тарау. Практикалық бөлім

Халықтық медицинадағы лаврды қолдану

2.1. Бай жапырағы және косметология

2.2. Баяу жапырақтарды дайындау

2.3. Лорел: медициналық шикізатты дайындау

2.4. Лавр жапырағының қарсы әсері мен жанама әсер

2.5. Лавр жапырағының емдік қасиеттер

Абстракт

Зерттеу жұмысының өзектілігі: Қоршаған ортаның адамдарға тигізетін әсері орасан зор екендігі белгілі. Соның ішінде дәрілік өсімдіктердің адам өміріне тигізетін маңызы зор екеніне ешкім күман келтіре алмас.

Біздің халқымыз ерте замандардан бері дәрілік өсімдіктердің құпиясын білген, әрі оларды әртүрлі ауруларды емдеуге шебер қолданып келген. Сол себептен жұмысымыздың өзектелігі де осында деп есептейміз. Тақырып өзектілігіне қарай келесі мақсат қойдық.

Зерттеу жұмысының мақсаты: Лавр жапырағының  зерттей отырып адам ағзасына тигізетін емдік қасиеттерін зерттеп анықтау және насихаттау.

Зерттеу жұмысының міндеттері:

Әдеби дерек көздерінен Лавр жапырағы туралы деректерді жинап, сараптау;

Өсірілген алоэ өсімдігіне бақылау жүргізіп, зерттеу нәтижелерін жинақтау.

Зерттеу жұмысының нысанасы: Зерттейтін өсімдігіміз жөнінде кітапханадан, ғаламтордан мәліметтер жинақтау.

Біздің гипотеза: Егер, адам ағзасына зиян келтіретін құрамында химиялық қоспалары көп дәрілерді қолданбай, емдік қасиетке толы шөптерді қолданса, адамның ағзасына көп зиян келмес еді.

Зерттеудің жаңалығы мен дербестік нәтижесі:

Лавр жапырағының  емдік ерекшеліктеріне жан – жақты сипаттама берілді;

Лавр жапырағының  емдік қасиеттерінің тиімді пайдаланудың жолдары көрсетілді.

Зерттеу жұмысының негізгі болжамы: Лавр жапырағының  емдік ерекшелігін пайдалану арқылы көптеген аурулардың алдын алуға болады.

Зерттеу жұмысының әдістемесі:

– Ғылыми – әдебиеттерге шолу жасау;

– Тәжірибелер жүргізу;

– Оқушылар арасында сауалнамалар жүргізу;

Зерттеу жұмысының құрылымы: ғылыми жоба кіріспеден, негізгі бөлім, қорытынды, пайдаланылған әдебиеттер тізімінен тұрады.

Кіріспе

Лавр жапырағының шығу тарихы.

Лавр жапырағы — мәңгі жасыл болып тұратын лавр ағашының не бұтасының кемірілген жапырағы. Кавказдың Қара теңіз жағалауында, Қырымның оңтүстік жағалауында өседі. «Бакалавр» академиялық дәрежесі латын тілінен «лаврмен оралған» деп аударылады.

Ас дайындағанда оның қысқа бүршікті, хош иісті және ашқылтым дәмді жасыл жапырақтары аса бағалы. Лавр жапырағын жабық ыдыста құрғақ жерде сақтау керек. Ол тағамға өзіндік дәм, иіс береді. Оны сорпаға, қой, сиыр еттеріне, фаршталған балыққа, маринадқа, соусқа қосады. Әдетте лавр жапырағын сұйық тағамдарға су не 5 минут, қою тағамға 10 минут қалғанда салады. Лавр жапырағын салған тарамды көп қайнатса, қышқылтым дәм пайда болады. Лавр жапырағы бәріміздің де ас үйімізде бар. Оны көбіне қуырылған және бұқтырылған ет, сорпа секілді тағамдарға қосамыз. Алайда бұл жапырақтың халық медицинасында көп қолданатынын біріміз білсек, енді біріміз білмеуіміз мүмкін. Оның құрамындағы эфир майы, органикалық қышқылдар қабынуға қарсы әсер етеді. Лавр жапырағы субтропикалық климатта күн сәулесінен энергия алып өседі. Сол себепті оның адам ағзасына пайдасы көп. Енді біз көптеген дәрі-дәрмектің орнын қарапайым жапырақтың баса алатынын білеміз.

Әр асханада құрғақ лавр жапырағы салынған.

Әйгілі дәмқұрылымда шын мәнінде көптеген қосымшалар бар.

Бай парағы құнды емдік қасиеттерге ие және аурулар мен косметикалық проблемаларды жеңуге көмектесе алады, бірақ бұл жағдайда сіз қарсы көрсеткіштерді ескеруіңіз керек.

90 жыл бұрын ашылған Қысқы бақ соңғы бірнеше жыл бойы жылу мен суға зәру. Тоқырау жылдары ешкімге керексіз болып қалған орталықты ұжым мүшелері кезінде жекешелендіріп алған еді. Бірақ экскурсиялардан түскен табыс жалақы мен коммуналдық төлемдерге жетпеген. Қордаланған қарыз салдарынан оранжерея су мен жылудан ажыратылды. Өткен айда қазынадан бөлінген қаржыға бақтың біраз берешегі өтеліп, су мен жылу қайта қосылған еді. Жайлы жағдайға бой үйрете алмай қалған болса керек, талай жыл бабы болмаған лавр ағашы аяқ астынан гүлдеді. Әдетте бұл өсімдік жабық қысқы бақтарда мүлде гүл ашпайды. Табиғатта лавр ағашы 500 жыл жасап, 20 метрге дейін өседі. Ежелгі гректер талдың жапырағынан жасалған алқаны олимпиада жеңімпаздарына кигізетін болған. Ал оның жемісінен жасалған моншақты тек ел құрметіне ие болған жандар , яғни бакалаврлар таққан.

І. Негізгі бөлім.

I тарау.

Лавр жапырағының химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы

Laurel отбасының лаврын жапырақтары дәмдеуіш ретінде пайдаланылады. Зауыттың барлық бөліктерінде шайыр, танин, эфир майлары, былай болады.

Лавр жапырақтарының химиялық құрамы өте кең:

  • Витаминдер: A, B1, B2, B6, B9, C, PP.
  • Макронутриенттер: калий, кальций, магний, натрий, фосфор.
  • Бақылау элементтері: темір, марганец, мыс, селен, мырыш.
  • Қышқылдар: май қышқылдары (Омега-3 және Омега-6), қаныққан, біртекті емес және полиқанықпаған май қышқылдары.

Тағамдық құндылығы 100 г парағының әрқайсысында 7,61 г белок, 8,36 г май, 48,67 г көмірсу, 26,3 г диеталық талшық, 5,44 г су және 3,62 г күл құрайды. Калория мазмұны лавр жапырағы – 313 Ккал.

Давриннің фармакологиялық қасиеттері, қазіргі заманғы медицинадағы өсімдіктерді қалай қолдануға болады.

Bay leaf дәрілік қасиеттерінің толық тізімін қамтиды: антисептикалық, гемостатикалық, қабынуға қарсы, эфирге қарсы, гипогликемиялық, диуретикалық; Лорел ағзаның қорғаныштық функцияларын арттырып, иммундық жүйені нығайтады, тәбет пен асқорытуды жақсартады, жоғары температура мен қан қысымын төмендетеді, айнуды азайтады.

Қазіргі заманғы ресми дәрі-дәрмектер ешқашан лавр болмайды.Noble laurel фармакопеялық зауыт емес және эфир майы тәжірибелік фармакологияда зерттеу үшін қолданылады.

Украинаның Дәрілік заттардың мемлекеттік тізіліміне сәйкес аллергия диагнозы үшін инъекциялық препараттарда лавр жапырағынан аллерген қолданылады.

Кейбір шөп емдеу құралдарын өндірушілер лавр тәрізді эфир майын бұлшық еттер мен буындар үшін, сондай-ақ ветеринариялық мазаларға арналған қабынуға қарсы майларды өндіруде пайдаланады.

Медицина үшін құндылығы – тағы бір өсімдік – камфорлық майы (камфора) – тиімді дәрілік субстанция алынатын камфора лавры (камфора корицы). Асүйде камфора лавры тек қана тәттілер мен сүт пудинги үшін дәмдеуіш ретінде пайдаланылады.

1.2. Халықтық медицинадағы лаврды қолдану

Ресми практикаға назар аудармай, лавр жапырағы оның қасиеттері мен қол жетімділігіне байланысты дәстүрлі медицинада кең қолданды. Оның қолданылуымен көптеген рецепттер бар.

Алайда, мұндай құралдарды қолдану өте мұқият болуы керек және олардың жиі көмекші, кейде қауіпті екенін есте сақтаңыз. Дозаланған жағдайда лавр жапырағы улануы мүмкін.

Тірек-қимыл аппаратының ауруларын емдеу.

Ауырсынуды жеңілдету және буындардағы қабынуды азайту үшін теріні сүрту ұсынылады лавр эфир майы.

Артрит және бірлескен ауырсынулар дайындалады инфузия: Жапырақтары 5 г қайнаған суға құйылады (1,5 шыныаяқ), аздап пісірілген және термоста 3 сағат ішінде тұндырылған. Күні бойы кішкене бөліктерді қабылдаңыз. Бұл инфузия организмге тұздардың тұндыруын жеңуге көмектеседі.

Сондай-ақ емдеу үшін гельдер мен майларды лавр сіріндісімен немесе үйде дайындауға болады. Май осылай жасаңыз: 1: 2 лавр жапырағы мен сары майдың арақатынасында араластырыңыз, суды ваннаға, штамға және салқынға қоспаңыз.

Суыққа және тұмауға қарсы қалай емделуге болады.

Бай жапырағы суық тиюімен күресуде көмекші бола алады, бұл көмектеседі отвар қасықтан жасалған қасықтан және қайнаған судың жарты литрінен. Оны 20 минуттан төмен температурада, штамппен пісіру керек және тамақтану алдында жарты кесе ішу керек. Бұл отвар иммундық жүйені жақсартуға көмектеседі.

Профилактикалық мақсаттар үшін мұрынның қанаттарын, маңдайшалар мен маңдайдың ортасына эфир майы бірнеше тамшысын қолдануға болады және жұптармен жақсы дем алады.

Бөлмеде эфир майы бар лавр сіріндісі немесе хош иісті шамшырағы бар дәретхана оны дезинфекциялауға арналған.

Тамақ және мұрын ауруларын емдеуде лаврын қолдану

Синуситтің емдеуіне көмекші ретінде лаврын құю және сұйылту немесе лавр эфир майы бар ингаляциялық жылы компрессорлар қолданылады.

Шайнайтын лавр жапырағы тамақтың ауырсынуын және тамақтың шырышты қабығының қабынуын жеңілдетуге көмектеседі.

Сорпая лавр жапырағы тамақтың ауырсынуына арналған.

Дәмдеуіш жануарға қалай көмектеседі?

Жіті жануы кезінде қолайсыздықты азайтыңыз, инфузияны пайдалануға болады.

  • Ұнтақталған лавр жапырағы шай қасық, орегано шөптен алынған шай қасық, 400 мл қайнаған су. 15 минут және штамм ұстаңыз. 2 ас қасық тамақтанудан күніне үш рет алыңыз.
  • Ұнтақталған лавр жапырағының шай қасықтары, 2 шай қасық түймедақ, 2 шай қасық Hypericum, бір литр қайнаған су. 3 сағат қояды. 1 ас қасық алыңыз.
  • 1-2 лавр жапырағы, 150 мл қайнаған су. 100 мл минералды сумен араласқан сорпа ас қасық 15 минут, ағызып, тұндырады.

Лавр жапырағы инфузиясын қолдану асқазан жарасы бар адамдарға қарсы болады.

Гинекологиядағы лаврды қолдану

Әйелдер менструальды циклды қалыпқа келтіру үшін ұзын лавр жапырағын пайдаланады.

Стресске, ауруға, салмақ жоғалуына, климаттың өзгеруіне немесе уақытша аймақтарға байланысты кейде етеккір кешеді. Немесе керісінше: ыңғайлы болу үшін, іссапарға, демалыстан немесе маңызды оқиғаға дейін әйелдер аса маңызды күндерді бастан өткісі келеді. Мұндай жағдайларда көмекші болады лавр тәрізді жапырақтардың құйылуы немесе ерітіндісі. Бұл дәрі үшін бірнеше рецепт бар.

  • 40-60 парақ екі стакан су құйыңыз, жарты сағат ішінде қыздырылған және қайнатыңыз. Дайындау кезінде салқындағаннан кейін, ол суды ағызып тастау керек. Дәрі-дәрмектің алдында бір стақан сорпаны ішу керек.
  • Судың жарты литріне лавр жапырақтарының (10 г) орамасын алу керек. Бір сағаттағы сорпа төмен температурада пісірілген. Содан кейін сіз 1 кесе сүзіп, ішуіңіз керек.

Әйелдерге арналған лавр жапырағы ағзасын пайдалану өте маңызды қарсы көрсетілімге ие: кешіктірілген менструация жүктілікке байланысты болмауы керек! Бай парағы – ежелгі халықтың аборттық құралдары.

Стоматологиядағы лаврды қалай қолдануға болады

Лавр жапырағының дәрілік қасиеттері периодонтальды ауру мен стоматит кезінде қолданылады.

Оның дәмі жағымсыз, бірақ ол микробтарды өлтіріп, ауырсынуды азайтады.

Стоматологиялық проблемалар үшін пайдаланыңыз лавр жапырағының ерітіндісімен ауызды шайып, онда бір литр суға және лавр жапырағының ас қасықына, 10 минут қайнатыңыз, салқын және аузыңызды күніне бірнеше рет шайыңыз.

Стоматитпен бірге лавр жапырағын да шайнауға болады.

Пульпитпен сіз пайдалана аласыз лавр жапырақтарының инфузиясы. Бірнеше табақты кесіп, қайнаған суға құйып, талап етуге және штаммауға тура келеді. Пульпиттің шиеленісуі кезінде ауызды жылы (бірақ ыстық емес) сұйықтықпен шайыңыз.

Апельсин қабығынан және лавр жапырағынан үйде стоматологиялық ағартылады. Тіс эмальына сіз апельсин қабығының бөлшектерін сүртіп, содан кейін тісіңізге лавр жапырағын қолданыңыз және 5 минуттан кейін аузыңызды шайыңыз.

2.1. Бай жапырағы және косметология

Бүгінгі күні үйдегі косметикалық өнімдерді дайындау үшін лавр жапырағының алкоголь-глицерин сығындысын табуға болады, бірақ көбіне бұл жай ғана құрғақ жапырақ немесе эфир майы. «Лаврускадан» жасалған косметика лавр жапырағына аллергия болған кезде қарсы көрсетілімдер бар.

Лавр тәрізді хош иісті ванна

Лавр жапырағы бар ванналар балалар мен ересектерді қабылдайды. Лавр тудыруы сәбилерге терінің зақымдануына көмектеседі, қабынуын босатады, тыныштайды. Балаға арналған ваннада 7-10 парақтан тұратын отвар дайындайды және ванна суға қосылады.

Ересектер үшін хош иісті ванналар иммундық жүйені нығайтуға, терінің проблемаларына (кесектерге, жараларға, псориазға, шамадан тыс терлеуге), жүйке жүйесі (ұйқысыздық, стресс, депрессия) көмектеседі. Ваннаға тым ыстық суда сағатына 20-30 парақ қайнатылған қоспа қосыңыз. Бұл ваннаны қабылдау 20-30 минут ұсынылады.

Лавр мен бет терісі

Бетке арналған лавр тәрізді косметиканы пайдалану көптеген қиындықтарды шешуге мүмкіндік береді: тар тері тесігі, таза, жеңіл сепкілдер мен қартаю дақтары, теріні тонау, зат алмасуды жақсарту, майдың құрамын азайту және қабынуды емдеу.

Майлы және проблемалы теріге арналған тоник, лосьондар және маскалар:

  • Мәселе терісі лавр жапырағы мен судың әдеттегі отынмен (1: 1 қатынасында) сүртіледі. Қосымша тоник әсері үшін сіз сұйықтықты қатып, бетіңізді мұз текшелерімен сүртуге болады. Тоникедегі майлы тері өсіріп, алкоголь қасық қосыңыз.
  • Лавр жапырақтарын ыдысқа салыңыз, үстіне ыстық су құйыңыз, бірнеше сағатқа және штамға кетіңіз.Розмарин мен шай ағашы эфир майы қосыңыз. Егер сіз күн сайын осындай тоникпен бетіңізді сүртсеңіз, ол тері тесіктерін тарылтып, қабыну мен жылтырды жоюға көмектеседі.
  • Лосьон жасау үшін инфузия стакан судан және бірнеше лавр жапырақтарынан жасалады, оған лимон шырыны мен алкоголь қосылады (екі ас қасық).
  • Тері тесігін азайту және теріні қатайту үшін маска: 1 шай қасық бал, жұмыртқа ақтығы, зәйтүн майы және лимон шырыны (әрқайсысы 10 тамшы) бір сорпаны араластырыңыз. Жарты сағатқа өтініш жасаңыз.
  • Маска: екі ас қасық косметикалық балшық, лавр жапырақтарының құйылуымен араласады.

Құрғақ теріні ылғалдандыратын маскалар мен кремдер:

  • Желатинмен маска: лей жапырағының ерітіндісімен бір ас қасық желатин құйыңыз, содан кейін шай қасық глицерин қосыңыз және араластырыңыз. 20 минутқа бетке жағыңыз.
  • Сұлы майы бар маска: алдымен жылытылған зәйтүн майына (100 г) майдалаған лавр жапырағының (екі ас қасық) инфузиясының негізін дайындау керек. Қоспаны 24 сағат бойы сақтау керек және тоңазытқышта сақталуы керек. Маска үшін аздап май қоспасын алып, сәл сұлы сұлы қосыңыз. 20 минутқа бетке жағыңыз.
  • Теңіз шырғаны маскасы: қаймақ пен теңіз балдыры майы қосылған лавр жапырағы инфузиясын араластырыңыз.

Шашқа арналған жалпақ жапырақ.

Шаш күтімінде лавр жапырағы көптеген қасиеттерге ие: қатайтатын, қалпына келтіретін, ынталандыратын, антисебореикалық, май бездерін реттейді.

Шашқа күтім жасаудың қарапайым тәсілі – хош иісті майлавр жапырағына тұндырылған. Сіз оны дайындауға немесе дайын дайындықты сатып алуға болады. Оны дайындау үшін 20 лавр жапырағын кесіп, бір стақан өсімдік майы (зәйтүн, дөңес, зығыр) құйып, бірнеше күн бойы (аптасына жақсырақ) талап етіңіз.

Бұл майдың бірнеше тамшысын салқындатқыш әсерге немесе маскалар жасайтын шампуналарға және бальзамдарға қосуға болады. Осы мақсатта мұнай шаштың тамырына жатқызылуы керек, пластикалық сөмкені басына салып, сүлгіге немесе жылы шарфқа оралуға тиіс. Бірнеше сағаттан кейін шашты жуып алу керек. Бұл маска құрғақ және әлсіз шашқа көмектеседі.

Дәмдеуіштерден алынған үй майы эфир майы сияқты шоғырланбайды және оны үлкен мөлшерде пайдалануға болады.

Қайызғаққа немесе пруритке қарсы шашты жуған кезде, лавр жапырағынан алынған сығынды.1 литр қайнаған суға 30 парақ қажет. Шашты салқындатуға, штаммауға және шашты жуыңыз.

Шаш маскасын нығайту үшін дайындалған: екі ас қасық лавр жапырағының қайнатуына екі ас қасық бал қосыңыз. Қоспа шаштың бүкіл ұзындығына қолданылады, бір сағаттан кейін сусабынмен жуылады.

Майлы шашты жуғаннан кейін, ұсақталған жапырақтар мен ас тұзы судан әлсіз тұзды лечайдан кейін шаю пайдалы. Сорпа төмен температурада, салқындату мен штамм қайнатуға 5 минут қажет.

2.2. Баяу жапырақтарды дайындау.

Жағымды дәмді иісі мен ащы дәмі арқасында лавр жапырағы – белгілі және өте таралған дәмдеуіш. Пісіруге ең танымал дәмдеу – құрғақ жапырақты, кейде жаңа піскен жапырақтарды, құрғақ жемістер мен құрғақ жапырақтарды пайдаланады.

Баял жапырағы дәмді сорпа, борщ, сорпа, өсімдік тағамдары, ет, балық, теңіз өнімдері, тұздықтар үшін қолданылады.

Лавр жапырағының майлары тез бҧрып кетеді, сондықтан алғашқы ыдыстарды дайындау кезінде лавр жапырақтарына дайын болудан 5-10 минут қҧрылуы керек, сіз оларды ортасында ерітіңіз. Әдетте бірнеше жапырақ қосыңыз. Қағазды дайын ыдыстан алып тастау жөн.

Лорел жиі көкөністерді, ет және балықты сорғызу және сақтау, шалғындарды тұздандыруда қолданылады. Ол татымды хош иіспен ғана емес, сонымен қатар оның антисептикалық қасиеттеріне байланысты ұзағырақ сақтауға көмектеседі.

Тамақ өнеркәсібінде лавр жапырағы қыша, тұздықтар, консервіленген балық, печенье, шұжық, пират ингредиенті болып табылады. Әдетте жер бедерін пайдаланады.

Ұнғалған лавр жапырағы – классикалық грузин дәмдеуіштерінің «хоп-село» бөлігі. Сондай-ақ ақжелкен, аскөк, цилантри, қызыл бұрыш, насыбайгүл, балдыркөк, жалбыз, марджорам, иссоп, бақша бұйра, көк финугреек, марихольд бар.

2.3. Лорел: медициналық шикізатты дайындау

Лавр жапырақтарындағы эфир майларының ең көп мөлшері қарашадан желтоқсанға дейін болады. Өсімдіктерден жиналған жапырақтар 4-5 жылға жетеді. Салауатты жапырақтары – күшті иісі бар сіңірусіз, қара-жасыл.

Табиғи жағдайларда 5-10 күн кептіру кезінде жапырақтары толығымен кебеді. Жасанды кептіру кезінде температура 40 ° C аспауы керек. Құрғақ жапырақтарды салқын, қараңғы жерде қақпағы бар шыны банкке ұсыныңыз.

Егер лавр жапырағының қоңыр түстері бар болса, онда ол өзінің дәмін жоғалтқан дегенді білдіреді және оның пайдалы қасиеттері аз болады.

Лавр Эфир майы жаңа піскен жапырақтар мен гүлдерді гидроксилденгеннен кейін алынады.

Табиғатта, Краснодар өлкесінің оңтүстік-батысында, Кавказдың батыс бөлігінде, Жерорта теңізінде, Лавров өседі.

2.3. Лавр жапырағының қарсы әсері мен жанама әсері

Лавр жапырағын пайдаланудан жағымсыз жанама әсерлер аллергияға ұшыраған адамдарда пайда болады: іштің ауырсынуы, тамақтану, тамақтың және терідегі қышудың, бөртпелердің, қатерлі ісікке ұқсас.

Бай парағын емдеу қарсы көрсеткіштерге ие бауыр мен асқорыту жүйесі ауруларында (ішектің ойық жарасы, ішек өтімі, іш қату), бүйрек жеткіліксіздігі, ауыр диабет.

Хош иістер ұзақ уақыт бойы ашытқысыз сорпаның дәмдеуіштерді қосып құтқаратынын және лей жапырағының нәзік дәмді хош иісі бар тағамды жеуге тек аштықты қанағаттандыру ғана емес, сондай-ақ оны қолдануды білдіреді.Егер сіз осы дәмдеуішті қолданудың барлық қырларын білсеңіз, лавр жапырағы аспаздық табысқа қол жеткізуге және денсаулықты жақсартуға көмектеседі.

Лавр жапырағының қандағы қант деңгейін төмендету қабілетін қант диабеті бар көптеген науқастар кеңінен пайдаланады. Бұл үшін ең жақсы лаврдың жаңа жапырақтары, өйткені бір жылдан астам сақталған кезде құрғақ жапырақ пайдалы қасиеттерін жоғалтады, фитонцидтер өзгереді және дәрілік заттар бөлінеді. Қан қант бар сорпаның лавр жапырақтарын алудың бірнеше нұсқасы бар:

  • 5 жапырақтар термоста 1 стакан қайнаған суда талап етіледі, инфузия уақыты 12 немесе 24 сағат болуы мүмкін. Жапырақтарды түнде құю өте ыңғайлы. Содан кейін күнделікті суық сорпаны күніне 3 рет тамақтандырып, жарты сағат бұрын жылы күйде сүзіп, жұмсаңыз. Әдетте 14-21 күн.
  • Сондай-ақ, 3-5 сағат бойы 10 грамм лавр жапырақтарына үш қайнаған су көзілдірік қажет. Тамақты алдында 1/2 кесе алыңыз.
  • құрғақ лавр жапырақтарын кофе тартқышта сіңіріп алыңыз, пышақ ұшында тамақтанар алдында құрғақ пішіндеңіз, тамақтанар алдында күніне 3 рет.
  • 15 жапырақтары қайнаған судың 1,5 кесе құйып, ерітіндіні 5 минут қайнатыңыз. Алынған сусынды термосты жапырақтармен бірге құйып, 4 сағат бойы қалдырыңыз. Содан кейін тамақ алдында жарты сағат бойы барлық инфузияны күні бойына шайнаңыз және ішіңіз. Терапия курсы 3-5 күн. Мұндай емдеу 2-3 апта сайын қайталануы мүмкін.

Ең сусамырмен ауыратын науқастардың лавр жапырағы оң әсер, келбет жақсарды қысқарды Потливость бар, жандылық өсті. Алайда, осы қоспалардың пайдалану лавр жапырақтары үлкен дозасын улы болуы мүмкін деген хабардар болуы тиіс, және ол жүктілік және лактация кезінде қарсы, ол жүрек аурулары, жедел бүйрек және бауыр жеткіліксіздігі, төмен қан ұюы бар абайлап пайдаланылуы тиіс. Сондықтан, декоцистерді қолданғанда, теріс пайдаланбаңыз, дозаны және пайдалану ұзақтығын асырмаңыз. инфузия алғаннан кейін денсаулығы жағдайын нашарлататын, аллергиялық реакциялар пайда Егер дене тыңдаңыз, ол дозаны азайту немесе қандағы қант төмендету осы әдісті бас тартуға, не керек.

2.5. Лавр жапырағының емдік қасиеттері
Лавр жапырағының құрамында фитонцид, бізге қажетті микроэлементтер мол, сондай-ақ ол ағзаны қалдықтан тазартып, иммунитетті көтеруге де көмектеседі. Ертеде кептірілген лавр жапырағын халық медицинасында көп қолданған. Оның тұнбасы бауырдағы тасты түсіру үшін, асқазан ауруын емдеп, адамның асқа тәбетін ашуға пайдаланған. Ал невралгиямен, миозитпен, артритпен ауырғанда теріні жас лавр жапырағы тұнбасына күнбағыс майын араластырып сүрту пайдалы.
Тері ауруымен сырқаттанғанда лавр тұнбасын ішу керек, ал ревматизм мен буыны, белі ауыратындар осы тұнбаға сірке қышқылы мен бал қосып ішкен пайдалы, дейді дәрігерлер.
Айта кетейік, лавр жапырағы субтропикалық климатта күн сәулесінен энергия алып өскендіктен, адам ағзасына берер пайдасы көп. Бұл пайдалы жапырақ төмендегідей аурулардың алдын алуға көмектеседі.
Диабет кезінде. Лавр жапырағының көмегімен қаныңыздағы қант мөлшерін төмендете аласыз. Ол үшін термосқа 10 жапырақ салып, 3 стақан қайнаған су құйыңыз. Тұнба 3 сағаттан кейін дайын болады. Бұл емдік сусынды күніне 3 рет тамақ жерден жарты сағат бұрын ішіңіз. Емделу курсы – 2 апта.
Арықтағыңыз келсе. 5-6 жапырақты ұсақтап турап, 1 стақан салқын су құйып, бір түнге қалдырыңыз. Таңертең лавр суын 15 минуттай қайнатып, қақпақтың астында тағы 30 минут сақтаңыз. Қайнатпаны күніне 3 рет ішіңіз. Емделу курсы – бір жеті. Одан кейін міндетті түрде 2 аптадай үзіліс жасауыңыз керек. Сусын дәмді болу үшін бал, жаңғақ, даршын, жанжабіл, кардамон қосып ішуіңізге болады.
Ауыз қуысы ауруларына қарсы. Егер аузыңыздан жағымсыз иістер шықса, сіздің қызыл иегіңіз ісінсе, қанжел, стоматит, гингивит секілді ауруларға ұшыраған болуыңыз мүмкін. Олардың алдын алу үшін тамақ арасындағы үзілісте лавр жапырағын шайнаңыз. Нәтижесіне көзіңізді жеткізесіз.
Ұйқысыздыққа ұшырасаңыз. Лавр жапырағының иісі дәрілік шүйгіншөптен кем тыныштандырмайды. Жастығыңыздың астына бірнеше лавр жапырағын салып жатсаңыз, жаңа туған нәрестедей ұйықтайсыз. Бұл әдіс балаларға да пайдалы. Мұндай хош иістен бала керемет қалың ұйқыға кетіп, түн ұйқысын мүлдем бөлмейді.
Ара шаққан кезде. Егер сондай жағдайға тап болсаңыз, лавр жапырағын ара шаққан жерге қойып, байлап тастаңыз. Қабыну тез арада кетеді.
Үйіңіздегі ауаны хош иістендіреді. Лавр жапырағының құрамында эфир майы болғандықтан үйіңізді залалсыздандыратын қасиетке ие. 10-15 жапырақты алып, қайнатып, бөлмелеріңізге қойыңыз. Бірнеше минуттан кейін керемет хош иіс шығатын болады.

Бөлісу: 

  • Лавр жапырағының химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы.
  • Халықтық медицинадағы лаврды қолдану.
    • Тірек-қимыл аппаратының ауруларын емдеу.
    • Суыққа және тұмауға қарсы қалай емделуге болады.
    • Тамақ және мұрын ауруларын емдеуде лаврын қолдану.

Стоматологиядағы лаврды қалай қолдануға болады.

  • Бай жапырағы және косметология.
    • Лавр тәрізді хош иісті ванна.
    • Лавр мен бет терісі.
    • Шашқа арналған жалпақ жапырақ.
  • Баяу жапырақтарды дайындау.
  • Лорел: медициналық шикізатты дайындау.
  • Лавр жапырағының қарсы әсері мен жанама әсері.

Қорытынды

Біз ғылыми жобамызға: Адам ағзасына зиян келтіретін құрамында химиялық қоспалары көп дәрілерді қолданбай, емдік қасиетке лавр жапырағын қолданса, адамның ағзасына көп зиян келмес еді деген гипотеза қойған едік. Нәтижесінде лавр жапырағы  тамаша қасиеттерімен қолданушылар назарын қайтадан өзіне аударып отыр. Қазіргі таңда лавр жапырағының пайдасын біреу білсе, екіншісі біле бермейтіні айдан анық. Осы лавр жапырағының арқасында адам ағзасының жекелей мүшелерімен қатар ағзаның тұтастай тазаруына, қалпына келуіне, қалыпты жұмыс істеуіне мүмкіндік береді. Адам өмірінің арашасы болып, қоғамдағы адам өмірінде кездесетін ауруларды емдеуге лавр жапырағының өмірде алатын маңызы зор. Әрбір салауатты өмір сүретін адам өз денсаулағының дәрігері болуы керек. Сондықтан зерттеу жұмысын қорыта келгенде біз қойылған гипотеза дәлелденді деп айтамыз. Қай ғылымды оқысақ та, теледидардан көрсек те, естісек те, Қытай, Үндістан, Иран, Египет, жалпы Шығыс елдерінің халықтары көбіне өз ауруларының шипасы ретінде лавр жапырағын  егіс алқабына егіп, қолданыста көптеп тұтынады. Неге аяғымыздың астында өсіп жатқан өсімдіктерді немесе өз бөлмемізде өсіп тұрған өсімдіктерді ауырған жерімізге шипа етпеске? Химиялық дәрілерді қолдана отырып, бір мүшемізді жазсақ, екінші мүшемізді жаралап, зақымдап отырамыз. Дәрілік өсімдіктердің шипалық, емдік қасиеттері, адамға берер нәрі мол. Тек олардың емдік қасиеттерін түбегейлі білу керек.

Ұсынысы:

Жоғарыда айтылған деректер мен дәлелдемелерді қорыта келе мынадай ұсыныстар айтар едім:

– Тек лавр жапырағынан да және олардың емдік қасиеттерін жарнамалайтын дәріханалар ашылса;

– Дәрілік өсімдіктерге түрлі дәмдеуіштер қоса отырып, жас балалар жиренбей іше алатын түрлі -түсті кәмпиттер секілді дәрілер жасалса.

Егеменді тәуелсіз Қазақстан мемлекетіндегі әрбір көзі ашық, көңілі ояу адам салауатты өмір салтын сақтап, өмір сүруге лайықты болу керек! Тоқсан ауыз сөздің тобықтай түйіні:

Лавр жапырағы жараны құрғатып,тәніңді тірілтеді. Санаңа нұр құяды.Тіліңді жеңілдетіп, естуді өткір етеді. Шаш түсуін тоқтатып, асқазанды нығайтады. Адам денсаулығына аса зор пайдалы лавр жапырағының емін кеңінен қолдансақ.

You May Also Like

Қымыз-пайдалы дәрумендер жиынтығы, ғылыми жоба

Ең үздік ғылыми жоба «Қымыз-пайдалы дәрумендер жиынтығы» Орындаған: Афанасьева Анастасия Қымыз –…

Дарынды балалармен жұмыс жүргізу жүйесі, ғылыми жоба

Тақырыбы: Дарынды балалармен жұмыс жүргізу жүйесі Мазмұны  Кіріспе Дарындылықты дамыту білім саласына…

Математика сабағында компьютерлік бағдарламаларды пайдаланудың тиімділігі, ғылыми жоба

Ұялы мобильдік байланыстың экстралингвистикалық аспектілері, ғылыми жоба

Ғылыми жоба Тақырыбы: Ұялы мобильдік байланыстың экстралингвистикалық аспектілері Кіріспе  Зерттеу жұмысының өзектілігі. …