Зерттеу жұмысымның мақсаты:

Үй жануарларының бірі қойдың түрлерін ажырата білу

Зерттеудегі міндеті:

Төрт түліктің  бірі  қойдың пайдасы  одан алынатын  өнімдер туралы достарыма мағлұмат беру

     Зерттеу өзектілігі:

Қойдың түрлерін кез-келеген  шаруа отбасында кездестіруге болады. Олардың түрлеріне ой тұжырым жасау

Зерттеу әдістері:

1.Қой туралы  жан-жақтан көптеген мәліметтер жинау

2.Қойдың  суреттері мен көрнекіліктер қолдану

Дәйектеме

Ғылыми жобада төрт түліктің бірі-қой туралы қарастырылған. Жұмыс жоба барысында қойдың түрлері, пайдасы, суреттері, өмір сүру ортасы ескерілеген,нақты деректермен көрсетілген. Бұл ғылыми жұмысқа Қазақстандағы Қой тұқымдасына бай екенін білдіретін тақырыпқа байланысты жұмыстар, ғалымдардың еңбектері, кітаптар және қосымша әдебиеттер пайдаланылды.

      Мазмұны

Кіріспе бөлім

Қойдың түрлері

Қойдың емдік қасиеті

Терісінен жасалатын заттар

Жүнінен жасалатын заттар

Етінен жасалатын тағамдар

Қорытынды бөлім

Кіріспе бөлім

  • Қой шаруашылығы қазақ халқының ежелден келе жатқан тарихи дәстүрлі мал шаруашылығының саласы. Халқымыздың тұрмыс тіршілігі, күнкөріс көзі қой шаруашылығымен тікелей тамырласып жатыр. «Мал өсірсең қой өсір, өнімі оның көл-көсір» деген сөздерде терең ұғым бар. Мүшел жыл санауда қой 8-жыл. Қой да киелі түліктің бірі. Оның пірі – «Шопан ата» (кейде «Қошқар ата») деп аталады. Сондықтан Шопан атадан тілеу тілегенде «малды берсең, қойды бер» деп өтінген. «Бірінші байлық денсаулық, екінші байлық ақжаулық, үшінші байлық – он саулық» деген ұғым қойға қатысты. Он саулықтың басын құрайтын кәсіптің иесіқойшы (шопан).[2]

Қойдың емдік қасиеті:

           Қойдың түрлері

  • Арқар,меринос қолтұқымы
  • Қарақөл қойы
  • Қылшықты жүнді, құйрықты қолтұқымдары
  • Жартылай биязы жүнді қолтұқымдар
  • Ұяң жүнді қолтұқымдар

Қой еті туралы мағлұмат

        Қой еті – қой өнімдерінің бірі, бағалы тағамдық шикізат. Қой етінің кұрамындағы белок сиыр етінікімен шамалас, ал майы, әдетте,  жоғары болатындықтан, қуатты. Маңызды калыций, фосфор, мыс, мырыш секілді минералды элементтері  көп. Қой еті сапасына қойдың сойылу жасы,  тұқымы, қондылығы, жегізілген жемшөп түрлері әсер етеді

Қорытынды бөлім

  • Төрт-түлік мал-байлықты, тоқтықты барлықты білдіреді. Қазір біздің елімізде мал өсіруде көп көңіл бөлуде.
  • “Төрт түліктің –бірі қой” атты ғылыми жобамды мен мына бір өлең шумағымен аяқтағым келіп отыр.
  • Асық ойнаған азар, доп ойнаған тозар
  • Бәрінен де қой бағып,құйрық жеген озар!
You May Also Like

Қымыздан жасалған балмұздақтың адам ағзасына пайдасы, ғылыми жоба

Тақырыбы: «Қымыздан жасалған балмұздақтың адам ағзасына пайдасы» Секциясы: медицина, биология АННОТАЦИЯ Секция:…

Шуда жүнінің емдік қасиеті, ғылыми жоба

Мазмұны Кіріспе Түйе малының ерекшелігі Негізгі бөлім. 1 Шуда жүнінің қасиеті 2.Шуда…

Семей қаласындағы үйсіз жануарлар мәселесі, ғылыми жоба

Секция: экология Тақырыбы: «Семей қаласындағы үйсіз жануарлар мәселесі » Аңдатпа: Қазақстанның күн…

Асық – ұлттық ойын, ғылыми жоба уорд