Шығармашылық жоба. Ши тоқу өнері.
Шым ши. Түр салып шым ши тоқу
Мақсаты; 1. Шығармашылық жобалауда өз мүмкіндігін бағалау.
2. Жобаны құрастыру және дайындау,
3. Жоба бойынша түр салып шым ши тоқу.
Жобаның бағытының негізі.
Бағасы .Сұраныс. Ши өрнегін дайындау
Үлгілеу (көлемін анықтау) Ши тоқу Еңбек қауіпсіздігі
Технология Керекті материалдар
Жарнама Құрал -жабдықтар
Жобаны орындау жүйесі
I. Проблема: мектепте технология сабагынан ши тоқу керек болды. Жұмысты неден бастау керек?

Ши өрнегін дайындау үшін, альбомға сурет салып, өзіме ұнаған біреуін таңдап алып, осы тақырып бойынша шығармашылық, жоба дайындауға кірісемін.
IIТаңдап алынған үлгі 

«Табиғат саясында» деп аталады. Бұл суретте арқар өрнектелген. Бұл өрнектің жоғаргы бөлігінде күннің көзі бейнеленген, Бұл ши түрлі-түсті жіппен оралып, тоқылады. Өңдеу, сәндеу мақсатында төменгі жағынан сәнді шашақ. жүргізіледі, ілу үшін бау тағылады.
Жоба сарамандық жұмысқа жоба ретінде технология сабақгарына ұсынылады: өзім бейнелеген 3 үлгіден №3 үлгіні таңдап алдым. Бұл ши тоқылуы оңай, өрнегі ерекше, әдемі көрнекті. Басым түстері ашык, бір-біріне жақсы үйлеседі. Көрме ішін әшекейлеуге, сыйлыққа беруге ыңгайлы.
III. Керекті құрал-жабдықтар мен материалдар:
1) тоқу құралы
2) қайшы
3) салмақ тас
4 ине

5) керекті тоқылатын бұйымның суреті салынған техникалық карта
6) боялған түрлі-түсті жіп
8) жұмыс дәптер
9) сызғыш
10) қарындаш
Шикізат өнімдері: дала шөбі – ши, қойдың жүні немесе түрлі-түсті дайын жіптер. Қосьшша материалы: түсті қарындаш, сурет салынған қағаз, нұсқау карталар.
IV. Үлгілеу, өзгерістер енгізу, нұскау карталар жасау.
1) Ши өрнегінің эскизін алдын ала қағазға түсіру.
2) Ши шыбықтарын түрлі-түсті жіптермен сурет бойынша белгілеп, орау.
3) Оралған ши шыбықтарын тоқу құралында тоқи білу.
Шым ши тоқу Біткен шидің шетін өңдеу
Шым ши тоқу
Шидің оңы мен терісі жіп түстеріколорит сактау
Арқау жіптің түзу ұқыпты болу,
болып шығуы материалды үнемдеу
V. Шиді тоқу технологиясы.
1, Ши шыбықтарын дайындау (реттеу, іріктеу, кесу, тазалау жұмыстары).
2, Шиге салынатьш өрнек түрлерін анықтау.
3, Бояу түстерін анықтау.
4, Керекті материалдар мен құрал-жабдығын дайындау.
5, Шыбын канат деп аталатын бөлігін тоқу.
6, Ши шыбықтарын сурет бойынша белгілеп, жіппен орау.
7, Оралған шыбықтарды ши тоқу құрамында рет-ретімен тоқу.
8, Шыбын қанат, аяқталуы.
9, Тоқып болған соң шиді станоктан босатып алып, шетін матамен көмкеріп тігу.
10, Шашақ тігіп, бау тағу, өндеу жұмыстары.

  1. Ши тоқу кезіндегі еңбек. қауіпсіздік ережелері.
    1. Шиді аршып, дайындағанда қолғап ки.
    2. Салмақ тасты арқау жіпке, дұрыстап бекіт.
    3. Ши тоқу кезінде бір-біріңді аландатып көңілін бөлме.
    4. Ши шыбығын жоғары көтерме, шұғыл қимылдама. абайла.
    5 Жұмыс барысында тәртіп сақтау керектігін үмытпа.
    6. Қайшымен жүмыс:
    а) қайшыны арнаулы қобдишада сактау керек,
    ә) қайшыны біреуге үшкір үшымен берме,
    б) қайшының жүзін ашық қалдырма.
    в) қайшымсн жүмыс’ жасап жатқан адамның көңілін бөлме,
    г) кайшьшың үшын жоғары көтерме.
    7, Инемемен жүмыс:
    а) инені киімге қыстыруға болмайды,
    ә) иненің жібін тіспен үзбс.
    б) инені ауызға салуға болмайды,
    в) инемен жұмыс жасағанда оймақ ки,
    г) инені арнаулы қобдишаға сал немесе жастықшаға түйреп қой.

 

VII. Өзіндік кұнын есептеп шығару.

Р/с Материалдар Бағасы (теңгемен) Керекті құралдар. Жұмсалған
қаражат
1. Ақ ши 90 тг. Ши шыбықтары
2. Жіптер 200 тг. Тоқыма жіптер,
а) көк жіп 50 тг. Боялған жүн,
ә) ақ жіп 50 тг. Қайшы,
б) сары жіп 50 тг. ине
в) жасыл жіп 50 тг. жіп
өрнек түрлері 320 тг.

Дайын бұйымды бағалап, өзімді өзім тексеремін. 

Дәптерге орындаған жұмысым туралы пікірімді жазамын.

Р/с Жұмыстың құны Бағасы
Оқушы Мұғалім
I. Өрнегін дайындау. 5 5
2. Ши шыбығын жіппен орау. 5 5
3. Шиді суретке дәл келтіріп белгілеу жұмысы. 5 5
4. Ши кұралымен оралған ши шыбықтарын тоқу. 4 4
5. Өрнектеу жұмыстары. 5 5
6. Шидің шетіне матамен көмкеріп, жолақ жүргізу 5 5
  1. Жарнамалау
    Жобаны қорғау.
You May Also Like

Тұздың құпиясы, ғылыми жоба

Ғылыми жобаның тақырыбы: Тұздың құпиясы Мазмұны Аңдатпа (орыс тілінде)……………………………………………………………………………………….1 Аңдатпа(ағылшын тілінде)………………………………………………………………………………..2 Аңдатпа (қазақ…

Карамельді алма тәттісі -бүгінгі күн сұранасы, жаңа өнім, ғылыми жоба

Тақырыбы: Карамельді алма тәттісі -бүгінгі  күн  сұранасы, жаңа өнім.  Авторы:7 «Б» сынып…

Тиімді тамақтану – денсаулық кепілі, ғылыми жоба

1.Кіріспе  «Тамақтану қағидалары» Негізгі бөлім  Тиімді тамақтану – денсаулық негізі  Газды сусындардың…

Ыбырай Алтынсарин шығармалары-тәрбиенің алтын діңгегі, ғылыми жоба

Ыбырай Алтынсарин шығармалары-тәрбиенің алтын діңгегі Орындаушы:  Емельянова Анастасия, 4 сынып Семей қаласы…